ستون فقرات گردن

گردن شما بخشی از یک ستون بلند انعطاف پذیر است که به عنوان ستون فقرات و یا تیره ی پشت شناخته شده و در بسیاری از قسمت های بدن شما گسترش یافته است. ستون فقرات سرویکال (گردن) متشکل از هفت استخوان (مهره های C1-C4) می باشد که از طریق دیسک بین مهره ای از یکدیگر جدا شده اند. این دیسک ها اجازه حرکت آزادانه را به ستون فقرات می دهد و باعث می شود در طول انجام فعالیت به عنوان کمک فنر عمل کند.

یک قوس استخوانی به پشت هر جسم مهره ای متصل شده که یک فضای طولی و توخالی پیوسته ای را ایجاد می کند که در تمام طول پشت امتداد دارد. این فضا که به نام کانال نخاعی شناخته می شود، ناحیه ای است که از طریق آن طناب نخاعی و بسته های عصب نخاعی عبور می کنند. طناب نخاعی در مایع مغزی نخاعی (CSF) غوطه ور بوده و توسط سه لایه محافظ مننژ (سخت شامه، عنکبوتیه عنکبوتی، و نرم شامه)  احاطه می شود.

در هر سطح مهره ای، یک جفت عصب نخاعی از طریق منافذ کوچکی به نام فورامینا (یکی به سمت چپ و دیگری به سمت راست) خارج می شوند این اعصاب در خدمت عضلات، پوست و بافت های بدن هستند و در نتیجه حس و حرکت را برای تمام قسمت های بدن تامین می کنند. طناب نخاعی و اعصاب ظریف توسط ماهیچه های قوی و رباط ها که به مهره ها متصل شده اند محافظت می شوند.

علل شایع گردن درد

ممکن است به علت درد گردن یا شانه یا احساس سوزن سوزن شدن و بی حسی در بازو های خود به یک جراح مغز و اعصاب رجوع کنید. همچنین ممکن است در دست ها و پاهای خود حس ضعف داشته باشید.

گردن درد ممکن است در نتیجه ی انحطاط دیسک، تنگی کانال نخاعی، ورم مفاصل و در موارد نادر، سرطان یا مننژیت ایجاد شود. برای مشکلات جدی در گردن، باید با یک پزشک مراقبت های اولیه و اغلب یک متخصص، مانند جراح مغز و اعصاب، مشورت کنید تا با تشخیص دقیق، درمان مناسب تجویز کند.

در صورتی برای گردن درد با یک جراح مغز و اعصاب مشورت کنید که :
◾ درد بعد از آسیب یا ضربه به سر رخ دهد
◾ تب و یا سردرد همراه با درد گردن رخ دهد
◾ خشکی گردن مانع از تماس چانه به قفسه سینه شود
◾ در بازوها یا دستهایتان حس سوزن سوزن شدن، بی حسی یا ضعف داشته باشید
◾ علائم درد گردن با ضعف پا و یا از دست دادن هماهنگی در دستها و پاها همراه باشد.
◾ درد به مصرف بیش از حد دارو پاسخ ندهد
◾ درد پس از یک هفته بهبود نیابد

سن، آسیب، وضعیت نامناسب قامت و یا بیماری هایی مانند آرتروز می تواند به انحطاط استخوان ها و مفاصل ستون فقرات گردن منجر شده و باعث رخداد فتق دیسک و یا اسپور استخوانی شود. علاوه بر این آسیب های شدید ناگهانی به ناحیه گردن ممکن است به فتق دیسک، ضربه به گردن، تخریب رگ های خونی، آسیب مهره ها و یا در موارد شدید، فلج دائمی منجر شود. فتق دیسک و یا اسپور استخوانی ممکن است باعث تنگی کانال نخاعی یا حفره های کوچکی شود که از طریق آن ها ریشه های عصبی نخاعی منشعب می شوند. فشار به ریشه ی عصبی در نتیجه ی فتق دیسک یا اسپور استخوانی می تواند منجر به موارد زیر شود:
◾ درد در بازو و گردن
◾ بی حسی یا ضعف در بازو یا ساعد
◾ سوزن سوزن شدن در انگشتان و یا دست

فشار بر روی طناب نخاعی در ناحیه ی گردن می تواند یک مشکل بسیار جدی باشد چرا که تقریبا همه اعصاب به سوی قسمت های دیگر بدن باید از طریق گردن به مقصد نهایی (بازوها، سینه ، شکم، پا) برسند. این عامل می تواند به طور بالقوه عملکرد بسیاری از اندام های مهم را تضعیف کند.

تنگی ستون فقرات گردن

تنگی ستون فقرات گردن زمانی رخ می دهد که کانال نخاعی باریک تر شده و باعث فشرده شدن طناب نخاعی گردد. این بیماری اغلب بعلت پیری رخ می دهد. دیسک های موجود در ستون فقرات که مهره ها را از هم جدا کرده و محافظت می کند، ممکن است کاملاً خشک شوند. در نتیجه، فضای بین مهره ها کوچک شده و دیسک ها توانایی خود را به عنوان کمک فنر از دست می دهند. در همان زمان، قابلیت انعطاف استخوان ها و رباط ها که ستون فقرات را تشکیل می دهند کاهش یافته و ضخیم می شوند. این تغییرات منجر به باریک شدن کانال نخاعی می شو. علاوه بر این، تغییرات دژنراتیو در ارتباط با تنگی ستون فقرات گردن می تواند به علت کمک به رشد اسپور استخوانی و فشرده سازی ریشه های عصبی، به مهره ها آسیب برسانند. تنگی خفیف ستون فقرات می تواند برای مدت زمان طولانی تحت درمان احتیاطی قرار گیرد تا زمانی که علائم فقط شامل درد گردن شوند. در صورت تنگی شدید ستون فقرات گردن، نیاز به مراجعه به جراح مغز و اعصاب است.

آسیب های گردن

آسیب به گردن می تواند در نتیجه ی تصادفات خودرویی، دیگر حوادث آسیب زا یا ورزش رخ دهد. علائم این آسیب ها عبارتند از سفتی گردن، درد شانه یا بازو، سردرد، درد صورت و سرگیجه. درد ناشی از تصادفات خودرویی ممکن است از طریق پارگی عضلات یا آسیب به مفاصل بین مهره ها ایجاد شود. سایر علل درد شامل پارگی رباط یا صدمه به دیسک می باشد. درمان احتیاطی این صدمات شامل داروهای مسکن درد، استراحت در بستر، کاهش فعالیت فیزیکی و فیزیوتراپی است.

تشخیص گردن درد

تشخیص بیماری توسط یک جراح مغز و اعصاب، بر اساس سابقه، علائم، معاینه فیزیکی و در صورت لزوم، نتایج حاصل از آزمایشات صورت می گیرد. برخی بیماران ممکن است مشمول درمان احتیاطی شوند و در صورتی که درمان دارویی و فیزیوتراپی بی اثر باشد، تحت معاینات تصویربرداری قرار گیرند. این آزمایشات عبارتند از :
◾ سی تی اسکن (CT یا CAT اسکن)
◾ دیسکوگرافی
◾ الکترومیوگرافی (EMG)
◾ مطالعات هدایت عصبی ( NCS)
◾ تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی (MRI))
◾ نخاع‌ نگاری یا میلوگرام  ((Myleogram
◾ بلوک و انسداد انتخابی ریشه عصبی
◾ اشعه ایکس